Ohjelman käynnistäminen

Mikäli et ole vielä asentanut SM Nivala Oy:n suunnitteluohjelmistoa, saat ladattua ohjelmiston täältä.

Ohjelmiston saa käynnistettyä työpöydälle asennuksen yhteydessä luodusta pikakuvakkeesta. Pikakuvake on alla olevan kuvan näköinen. Kaksoisnäpäytä työpöydällä olevaa kuvaketta, jolloin ohjelmisto lähtee käyntiin. Ohjelmiston käynnistäminen saattaa kestää jonkin aikaa, riippuen tietokoneen nopeudesta.

 

 

 

 

kuvake

Uuden suunnitelman luominen

 1. Kun ohjelmisto on käynnistynyt, pitäisi näkyä kuvassa yksi (1) oleva käyttöliittymä. Näpäytä vasemmassa yläkulmassa olevaa Uusi-painiketta, jolloin aukeaa kuvan kolme (3) näköinen "Valitse uusi pohja"-ikkuna.
 2. Valitse ikkunasta parakin pohjaksi 3 x 6 metrin pohja.
 3. Näpäytä Valitse-painiketta ja nyt sinulla pitäisi olla näkyvissä valitsemasi parakin pohja, eli kuvassa yksi (1) oleva käyttöliittymä, mutta parakin pohja vain on muuttunut pienemmäksi.

Komponentin lisääminen suunnitelmaan

Huonekalun lisääminen:

 1. Valitse Huonekalut-listasta (kuva 4) vierityspainiketta (kuva 5) ylös/alas liikuttamalla haluamasi komponentti ja näpäytä sitä hiiren vasemmalla painikkeella.
  HUOM! Jos valitsit väärän komponentin, poista valintasi näpäyttämällä hiiren oikeaa painiketta.
 2. Siirrä komponentti haluamaasi kohtaan ja näpäytä hiiren vasenta painiketta. Nyt komponentti on sijoitettu parakin pohjaan. Mikäli olet sijoittamassa ikkunoita tai ovia, täytyy komponentin olla jonkin seinän päällä. HUOM! Väliseinään voi sijoittaa ainoastaan väliovia.
 3. Jos haluat kääntää lisäämääsi komponenttia, näpäytä työkaluista Valinta/Siirto/Kierto-painiketta. Nyt työkalu on valittuna ja voit valita komponentin näpäyttämällä komponentin päällä hiiren vasenta painiketta, siirtää komponenttia pitämällä hiiren vasenta painiketta pohjassa ja siirtämällä hiirtä tai kääntää komponenttia pitämällä hiiren oikeaa painiketta pohjassa ja siirtämällä hiirtä komponentin ympärillä.
 4. Jos haluat lisätä lisää komponentteja, valitse Huonekalut-listalta uusi komponentti ja tee vaiheet 1 - 4 uudestaan.

 

Väliseinän lisääminen:

 1. Näpäytä työkaluista Lisää seiniä -painiketta, jolloin seinien lisääminen on mahdollista.
 2. Vie hiiren osoitin työmaatilan pohjan päälle ja napauta hiiren vasemmalla painikkeella haluamaasi kohtaan, jotta seinän luonnin aloituskohta valitaan. Voit luoda seinät lähtemään joko työmaatilan ulkoseinistä tai jostain työmaatilan pohjan sisältä, jolloin seinä ei ole yhdistettynä ulkoseiniin.
 3. Toista kohta kaksi (2) uudestaan, jolloin saadaan seinälle myös lopetuskohta. Kun olet valitsemassa lopetuskohtaa, hiiren osoitinta seuraa esikatselu-seinä, joka kuvastaa luotavan seinän tulevaa sijaintia.

 

Kokeile toteuttaa kuvassa kolme (6) oleva työmaatila. Jos saat tehtyä kuvan kaltaisen suunnitelman, olet sisäistänyt työkalujen käytön.

Parakin värin valinta

 1. Pääset muuttamaan väritystä ohjelmiston pääikkunasta (kuva 1) napauttamalla hiiren vasemmalla painikkeella työkaluissa olevaa Väritys-painiketta.
 2. Nyt sinun pitäisi olla kuvassa kaksi (2) näkyvässä tilassa. Käyttöliittymä värityksessä on muuten sama, mutta huonekalujen tilalla on värivaihtoehdot, työkalut eivät ole näkyvissä ja suunnittelemasi parakki näkyy 3-ulotteisena. Voit siirtää kameraa 3D-tilassa pitämällä hiiren vasenta painiketta pohjassa parakin päällä ja siirtämällä hiirtä ylös/alas ja oikealle/vasemmalle.
 3. Voit valita haluamasi värin Ulkopeltien värit -listalta samalla tavoin kuin lisäisit huonekalua. Kun näpäytät hiiren vasenta painiketta haluamasi värin kohdalla, tulee parakin väriksi valitsemasi väri.
 4. Pääset palaamaan takaisin suunnittelu-tilaan näpäyttämällä Palaa suunnitteluun -painiketta.

HUOM! Värit eivät välttämättä vastaa aitoja värejä, johtuen näyttöjen eroista. Kaikki SM Nivala Oy:n käyttämät värit löytyvät Ruukin Värivalmis -värimallistosta.

Suunnitelman tallentaminen

 1. Näpäytä Tallenna tai Tallenna nimellä -painiketta. Jos näpäytit Tallenna-painiketta ja et ole vielä tallentanut suunnitelmaa kertaakaan, avautuu Tallenna nimellä -ikkuna. Mikäli olet jo tallentanut suunnitelmasi valitsemaasi paikkaan valitsemallasi nimellä ja näpäytät Tallenna-painiketta, tallentuu suunnitelmasi automaattisesti.
 2. Mikäli Tallenna nimellä -ikkuna avautuu, valitse haluamasi kansio avautuneesta ikkunasta ja kirjoita suunnitelmallesi nimi. Tämän jälkeen näpäytä Tallenna-painiketta ja suunnitelmasi tallentuu.

Tarjouspyynnön lähettäminen

 1. Näpäytä ohjelmiston oikeassa yläkulmassa olevaa Lähetä tarjouspyyntö -painiketta.
 2. Näytöllesi avautuu internet-selain, jossa on kuvan seitsemän (7) näköinen lomake.
 3. Täytä yhteystietosi lomakkeella oleviin kenttiin. Huomaa, että kaikki tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.
 4. Näpäytä Selaa-painiketta, jotta voit valita haluamasi suunnitelman. Nyt näytölläsi pitäisi olla tiedostojen avaamiseen tarkoitettu ikkuna. Valitse suunnitelmasi, josta haluat tarjouspyynnön ja näpäytä Avaa-painiketta.
 5. Näpäytä Lähetä-painiketta ja tarjouspyyntösi lähtee SM Nivala Oy:lle. Saat ilmoituksen lähetyksen onnistumisesta välittömästi.

bguiKuva 1. Käyttöliittymä

3dKuva 2. Parakin väri

ex_newKuva 3. Uuden pohjan valitseminen

hlistKuva 4. Huonekalut-lista

sbarKuva 5. Vierityspainike

examKuva 6. Harjoitustehtävä

tarjKuva 7. Tarjouspyyntö